SCWEIZISK

     

Denna tårta är to-die-for! Vet inte hur många gånger jag har ätit den och hur många gånger den blivit en succé som efterrätt. Se bara för guds skull till att ingen äggula följer med i smeten. Om du vill kan du göra mindre maränger av smeten istället för en stor tårta, t ex portionssmå maränger så får gästerna ta en var (eller så käkar du upp alla själv, om du bakar till dig själv, vilket är nödvändigt att göra ibland, ni vet...)
 
  • 7 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 50 g mandelspån
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ask färska blåbär
  • 1 ask färska hallon
  • 1/2 ask jordgubbar
  • 1 näve bigaråer
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
  3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
  4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
  5. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
  6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
  7. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt.

Kommentarer



Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Mail kanske?

Blogg?

Vad har du på hjärtat?