8 äpplen 1 st citron, saften 50 g smör 4 msk strösocker 2 tsk mald kanel 1 tsk malen ingefära
1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.
4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.
5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över
2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter
cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
9. Kavla ut den större biten till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.
Länge sen jag gav ut ett recept. Här kommer en supergod sås man kan ha till glass eller dessert, om man t.ex inte har något godis eller så på en lördag kväll och man är gottesugen! Fem minuter tar den och göra, och man kan välja mellan att ha i kakao och göra en chokladsås eller skippa kakao och få en ljuvlig kolasås. Båda är jättegoda!
Choklad eller kolasås!
50 g smör (margarin)
½ dl grädde/mjölk
½ dl sirap
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao (om man vill ha chokladsås)
Gör så här:
1. Blanda allt i en kastrull och koka upp i fem minuter.
Såsen ska bli lite tjockare
2. Låt svalna lite. Den blir tjockare och hårdare ju längre man
väntar, men går den inte att hälla kan man bara värma på den igen.