HÖSTKÄNSLA

2014-08-31 @ 18:00:58 | Permalink | Allm�nt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Vårat äppleträd på framsidan är mer än fullt av äpplen just nu. Grenar rent böjer sig ut på gatan pga av alla
äpplen! Så här hemma görs det torkade äpplen, äppelkakor osv, för att kunna använda de goda guldklimparna.

ONSDAG

2014-08-27 @ 19:37:09 | Permalink | Allm�nt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()

Händer inte så mycket just nu om jag ska vara ärlig. Skolan har just börjat så nu är det plugg, träning och kompisar som gäller. Men i helgen är det ju Matfesten! Namnam... Alltid lika gott, men i år vet jag inte vad jag ska käka. När jag var yngre var det alltid tacotallriken som gällde, men nu? Nja, tacos kan jag göra lika gott hemma. Så jag får se vad det blir. Synd för mig bara att den italienska glassen (Alhem?) som kommer ha ett stånd på Matfesten innehåller mjölk. Alla bara pratar om hur god glassen är. Why is there milk in ice cream!?;)

LAXPASTA

2014-08-23 @ 17:20:42 | Permalink | Vardagen | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Laxpasta med spenat och solroskärnor. Favoritmaten just nu. The end.

SMÅKAKOR SKA INTE UNDERSKATTAS

2014-08-18 @ 08:05:27 | Permalink | Recept | Kommentarer (1) | Trackbacks ()
           
 
 
 
  
           HALLONGROTTOR MED KANEL 30 st
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 12 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 34 dl hallonsylt

Sätt ugnen på 200°. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och kanel. Arbeta ihop till en deg. Rulla ut degen till en längd och dela den i 30 bitar. Rulla dem till kulor och lägg i småbrödsformar. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en klick sylt. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min.


KOMBINATIONER

2014-08-17 @ 08:58:00 | Permalink | Recept | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
 
Efter blåbärspaj så är denna kombo en ny personlig favorit bland alla goda smulpajer! Ungefär samma recept som blåbärspajen längre ned i bloggen. Bara en annorlunda fyllning med hallon, krusbär och rabarber! Man kan byta ut dinkelmjölet mot vanligt vetemjöl, eller något annat gott mjöl;)
 
Smulpaj med hallon, krusbär och rabarber
 
2 ½ dl dinkelmjöl
1 dl havregryn
2 dl socker + lite extra socker till fyllningen
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl smält, avsvalnat smör
 
hallon, krusbär och rabarber i små bitar (som ska räcka till en paj)
+ potatismjöl
 
Rör ihop mjöl, havregryn, socker, bakpulver, vaniljsocker och smör till en smulig massa. Blanda
sedan hallon, krusbär och rabarber med det extra sockret och potatismjöl. Häll i en pajform och strö
över "crumblet" Grädda i cirka 22 minuter. Servera med vanlijsås eller glass. Ät och njuuut!!
 

Drömmar

2014-08-16 @ 08:59:00 | Permalink | Recept med bilder | Kommentarer (0) | Trackbacks ()

Drömmar
 
100 g margarin eller smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa margarin, socker och vaniljsocker tillsammans. Tillsätt samtidigt lite
olja i taget medans du vispar.
3. Sikta ner hjorthornssalt och vetemjöl i smörsmeten och blanda till en deg.
4. Rulla ut degen till två avlånga längder på mjölat bord. Skär i jämnstora bitar.
5. Forma dem till runda bollar.
6. Grädda dem på två plåtar med bakplåtspapper i ca: 20 min.
7. Ställ upp på galler för svalning efteråt.
 
Helt fantastiska, ni bara måste prova!

VACKRA SARA

2014-08-15 @ 19:06:00 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
 
 
 
Vi alla saknar dig jättemycket farmor.
 
Du var en sån fin och omtänksam människa som verkligen brydde sig om de nära du älskade, såsom vi älskade dig. Du var en sån givmild och varmhjärtad farmor och jag är så tacksam för alla minnen jag fick med dig. Jag kommer alltid ha fantastiska minnen kvar från dig.
 
19 juli 1934 - 21 juli 2014
 
Vila i frid nu, kära Sara.

OREOREOREO

2014-08-14 @ 06:27:00 | Permalink | Recept | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Förra veckan bakade jag äntligen dessa rutor för första gången. Inte den sista gången heller ska ni veta. För de blev supersmarriga! Dock, tänk på att alla ugnar är olika. Jag själv föredrar mina brownies rätt så kladdiga. I receptet står det "25-30 min" i ugnen. Jag gräddade mina i cirka 20 min och de blev ändå en aningens "torra" för att vara brownies. Så håll koll!
 

Oreo Brownies

1 plåt/24 bitar

 

175 g rumsvarmt smör

3 dl strösocker

½ dl ljus sirap

3 st ägg

2 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

1 ½ dl kakao

1 ½ dl vetemjöl

1 pkt Oreo kakor

 

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Klä en långpanna eller ugnsform med bakplåtspapper.

3. Vispa smör och socker ljust och fluffigt, tillsätt sirapen, därefter 1 ägg i taget under vispning.

4. Rör ner vaniljsocker, salt och kakao, rör även ner vetemjöl, blanda allt till en jämn smet.

5. Häll ner smeten i långpannan, dela Oreo kakorna i 2 bitar och tryck ner i brownie smeten.

6. Grädda mitt i ugnen mellan 25-30 min, kakan ska vara kladdig i mitten.

7. Låt svalna helt innan den skärs upp.

 

Tips!

Kakan är allra godast dagen efter. Så det är en perfekt, "förberedelsekaka";)

 


MIN FAVORIT

2014-08-13 @ 12:16:41 | Permalink | Recept med bilder | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
 
Värdens enklaste blåbärspaj!
 
3 dl vetemjöl
2 dl socker + lite extra socker
1 dl smält, avsvalnat smör
½ tsk bakpulver
250 g frysta blåbär
 
Värm ugnen till 200 grader. Rör ihop mjölet, sockret, bakpulvret och smöret till en
smulig massa. Häll blåbären i en pajform och strö det extra sockret över de.
Smula sedan "crumblet" över blåbären och grädda i cirka 20 min.
 
Serveras med vaniljglass eller vaniljsås. Värm den gärna i ugnen 5 min
just innan servering så får du en varm blåbärspaj!
 

32 GRADER

2014-08-05 @ 19:55:18 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Bakning och bloggen är inte mitt prio ett just nu i det fina, varma vädret. Försöker njuta fullt ut av de dagar jag har kvar av sommarlovet. Men har en massa recept jag hittat som jag bara måste prova nån dag. Återkommer då vädret blir sämre. När nu det kommer ske...
 
Kram på er!

SPENAT GÖR DIG STARK

2014-08-01 @ 09:00:19 | Permalink | Recept med bilder | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Mycket god och enkel lunch jag sörplade på igår. Och så med ägg blir det lite mer mättande. Enjoy!
 
Spenatsoppa (2 pers)
  • 1 paket á 450 g tinad, hackad spenat
  • 1 gul lök
  • 1 ekologisk grönsaksbuljong
  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • Salt
  • Peppar
  • Någon till god krydda kanske?
  • 4 ägg

Hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull med olja. Tillsätt sedan spenaten, grönsaksbuljongen och kryddor. Fräs ihop en stund och tillsätt sedan vatten och havregrädde. Låt puttra några minuter och smaka eventuellt av med mer kryddor. Servera soppan med perfekt koka ägghalvor (småkletig äggula enligt mig)Ett ägg i soppan och ett extra ägg på sidan:) Mumsa på!