EN BUNT MED LYCKA
2013-12-31 @ 14:09:41 | Permalink | Fest och Firande | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Har nu suttit och läst igenom alla lappar från 2013. Skulle verkligen tipsa om att göra en burk som
du fyller med minnen. För som människa kan man glömma bort mycket mellan alla matteprov;) Det
är jättekul att läsa saker som man gjorde i januari som faktiskt var lika roligt som det man gjorde igår,
men det glömmer man ju bort. Ikväll ska jag fortsätta ha det bra med Ofelia, Kasper och Moa som
kommer hit. Gott Nytt År!!
RECEPTKALENDERN
2013-12-25 @ 06:42:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()

Har märkt hur jag på vissa recept inte skrivit vad själva verket heter.
Haha så typiskt mig!! Tänkte jag kunde skriva upp en lista som kan vara
bra om ni eller jag skulle leta efter något recept.
1 DECEMBER: Mjukpepparkaka
2 DECEMBER: Kanderande Äpplen
3 DECEMBER: Chocolate Crackles
4 DECEMBER: Drömmar
5 DECEMBER: Sticky Pecan Cupcakes
6 DECEMBER: Bounty Cupcakes
7 DECEMBER: Chocolate Chip Cookie Whoopies
8 DECEMBER: Äppelkaka med Kardemumma och Lime
9 DECEMBER: Saffranskorpor
10 DECEMBER: Syltrutor
11 DECEMBER: Tjong
12 DECEMBER: Smörkola
13 DECEMBER: Saffransbullar
14 DECEMBER: Knäck
15 DECEMBER: Morotstårta de Luxe
16 DECEMBER: Mandelknäck
17 DECEMBER: Crème Brûlée
18 DECEMBER: Falsk Tosca
19 DECEMBER: Pain au Chocolat
20 DECEMBER: Chokladpaj
21 DECEMBER: Chokladdoppade kokostoppar
22 DECEMBER: Adventskaka
23 DECEMBER: Snickerskaka
24 DECEMBER: Mandel och Äppelkrans
24 DECEMBER
2013-12-24 @ 06:40:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
2 kransar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11–12 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
200 g mandelmassa
2 mogna äpplen
Ägg till pensling
1 näve mandelspån
Gör så här:
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är
fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken,
strösocker, salt, smör och ägg.
3.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en
smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek
i 45–60 minuter.
5. Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning.
6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30 x 20 cm,
cirka 1/2 cm tjock.
7. Bred på fyllningen och strö över rivet äpple.
8. Rulla ihop degen till en tajt rulle.
9. Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Eller på plåt med bakplåtspapper.
10. Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och
vik upp snitten åt vartannat håll.
11. Sätt ugnen på 175 grader.
12. Jäs kransarna under en bakduk i cirka 1 timme.
13. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
JAG ÖNSKAR EN
2013-12-24 @ 06:12:00 | Permalink | Fest och Firande | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
23 DECEMBER
2013-12-23 @ 08:26:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
22 DECEMBER
2013-12-22 @ 07:27:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
LET IT SNOW!
2013-12-21 @ 17:55:33 | Permalink | Allm�nt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Tänk vad glad man kan bli av lite snö, eller mycket snö!! Bara detta inte smälter bort
som allt annat. Snö vid julafton har ju alltid varit en självklarhet och plötsligt ser man
gräs på gården den 20 december. Nu uppskattar man ju snön lite mer detta år.
Hade en bra start på lovet igår. Fick sova ut, sedan var jag och klippte mig vilket var
jätteskönt. Mitt hår har varit som ett kråkbo alldeles för länge. Så nu är det slut med
det i alla fall. Sedan såg jag bio med Kasper. Hobbit: Smaugs Ödemark blev det och
den är verkligen värd att se, extra bra i 3D dessutom.
21 DECEMBER
2013-12-21 @ 08:12:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Chokladdoppade kokostoppar
- 50 g smör
- 2 ekologiska ägg
- 1 dl strösocker
- 5 1/2 dl kokosflingor
- Skal av 1 lime
- ev. mörk choklad att doppa dem i
- ev. kokos som garnering
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och rör samman med övriga ingredienser.
3. Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
4. Forma smeten till toppar på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda kokostopparna gyllene i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
6. Låt svalna helt. Smält chokladen över vattenbad med en droppe
olja för en rinnig, glansig choklad. Doppa topparna och strö ev.
kokos som garnering.
20 DECEMBER
2013-12-20 @ 10:36:15 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
19 DECEMBER
2013-12-19 @ 07:58:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (1) | Trackbacks ()
Pain au chocolat!
250 g färsk smördeg på rulle
100 g nutella (nötkräm om du inte tål nutella, eller något annat smarigt och krämigt!)
75 g mörk choklad av bra kvalitet
100 g mandelmassa
1 st apelsin, rivet skal
1 st ekologiskt ägg
mandelspån att strö över innan gräddning
florsocker att pudra ovanpå bröden vid servering
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Dela smördegen en gång på längden, och sen varje halva i fyra bitar.
3. Bred en klick nutella på ena kortsidan av varje smördegsruta.
4. Hacka chokladen grovt, riv mandelmassa och apelsinskal och fördela över
smördegsrutorna.
5. Rulla ihop bitarna från kortsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på
en plåt med bakplåtspapper.
6. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
7. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen, cirka 20 minuter.
8. Pudra på florsocker innan servering.
MUMS
2013-12-18 @ 18:51:48 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Någon undrade om receptet till "hi-hats cupcakesen".Självklart! Dom är to-die-for!
Det blir verkligen supergott med mumsmums på muffinsen. Är det första gången du
gör en schweizisk maräng och hi-hats finns det saker att tänka på.
-Vispa inte smeten med mjölet, VÄND ihop den!
-Se till att du inte får en smula äggula i marängen, för då får du ingen maräng.
-Visst kan man följa magkänslan och känna då sockerkristallerna smält, men
andvänd snälla för min skull, helst en termometer. Runt 65 grader!
-Jag brukar hälla marängen då den blivit 65 grader i en större bunke, eftersom
den förstoras då man vispar den kall. Vispa verkligen tills den är helt kall och ett
tips är att hälla lite kallt vatten i diskhon och stoppa ner bunken så går det fortare.
Se bara till att det inte far vatten i marängen.
-Det är viktigt att he olja i chokladen eftersom den håller chokladen stel om man
tar ut dem i rumstemp., oljan gör cupcakesen glansiga och chokladen mer rinnig
så du lätt kan doppa cupcakesen med maräng i den.
18 DECEMBER
2013-12-18 @ 07:53:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
17 DECEMBER
2013-12-17 @ 07:04:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
16 DECEMBER
2013-12-16 @ 07:36:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Koka smör, socker, vaniljpulver, apelsinskal, apelsinsaft och sirap till 125 grader. Rör om
då och då så att smeten inte bränner fast i botten. Lägg mandlarna i smeten och häll allt i
en bakplåtspappersklädd form, cirka 20x20 cm. Låt svalna och stelna. Smält den vita och
mörka chokladen var för sig över vattenbad. Bred ut den vita chokladen över hela kolan.
Spritsa den mörka chokladen i mönster ovanpå. Låt allt stelna i kylen. Ta sedan fram
knäcken och låt stå framme 1 minuter innan den skärs med vass kniv bitar i valfri storlek.
SECRET SANTA
2013-12-15 @ 15:54:00 | Permalink | Allm�nt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Hade jättekul gårkväll hos Emilia! Ni är så söta allihop!;)
15 DECEMBER
2013-12-15 @ 07:18:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Denna tårta vart fantastiskt god! Bakade tårtan till mamma och hennes ledargrupp
då dom hade middag här hemma. Juliga smaker och inte ett dugg torr. Jättesaftig!
Morotstårta de luxe
8–10 bitar
Morotsbotten
150 g smör
3 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
250 g morötter
100 g valnötter
1 1/2 dl äppelmos
Cream cheesefrosting
100 g rumsvarmt osaltat smör
300 g philadelphiaost eller annan färskost
3 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Dekoration
100 g kokosflingor
ev. tygblommor
Gör så här:
Morotsbotten
1. Värm ugnen till 175°.
2. Smörj och mjöla två formar, 15 cm i diameter.
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker ljust och fluffigt. Blanda ner smör
och vaniljsocker och vispa lite till.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel och sikta sedan ner det i smeten.
Vispa tills smeten precis går ihop.
6. Skala och riv morötterna fint. Hacka nötterna. Vänd ner morötter, nötter och äppelmos
i smeten. Fördela smeten jämnt mellan bakformarna.
7. Grädda bottnarna i 40–45 minuter.
Cream cheesefrosting
1. Vispa smöret vitt. Tillsätt philadelphiaosten och vispa till en jämn och tjock smet.
2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ännu mer. Låt stå i kylen en stund
om frostingen är för lös.
Sätta ihop tårtan
1. Dela båda bottnarna på mitten så att du får fyra tunnare bottnar.
2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager
frosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den fjärde bottnen
överst med den skurna sidan ner.
3. Bred resten av frostingen över hela tårtan och strö sedan ut ett lager kokosflingor över
frostingen. Tryck eventuellt till lite med handflatan så att kokosen fastnar. Dekorera med
tygblommor eller något annat som du tycker är fint.
14 DECEMBER
2013-12-14 @ 08:20:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
13 DECEMBER
2013-12-13 @ 06:02:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
12 DECEMBER
2013-12-12 @ 08:32:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
11 DECEMBER
2013-12-11 @ 07:42:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
HI-HATS
2013-12-10 @ 18:41:12 | Permalink | Allm�nt | Kommentarer (1) | Trackbacks ()
Håller på att göra cupcakes till skolans cafeteria imorgon. Vi bakar själva till klasskassan.
I helgen blir det både fotboll och julpys med kompisar. Snart också sista läxan bortgjord
för i år, vilket gör mig ännu gladare;) Imorgon ska jag vara med Stina. Vi ska baka en
lite speciell tårta vilket kommer bli roligt. Förresten, hoppas ni gillar kalendern jag gör!
Hejsvejs!
10 DECEMBER
2013-12-10 @ 07:47:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
När jag och min syster bakade dessa trodde jag inte att dom skulle smaka så gott, eftersom jag själv inte tycker om lingonsylt till annat. Men det vart verkligen gott i dessa! Sylten blev inte als sådär "lingonsur" pga sockret och det smakade verkligen gott.
9 DECEMBER
2013-12-09 @ 08:20:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
8 DECEMBER
2013-12-08 @ 08:45:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Äppelkaka med kardemumma och lime!
Cirka 8 bitar.
125 gram smör eller margarin(smält, avsvalnat)
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 lime, rivet skal
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
Fyllning och garnering:
3-4 medelstora äpplen
1 tsk malen kardemumma
1 msk strösocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en rund form med löstagbar kant med matfett.
3. Rör margarinet eller smöret med sockret, vaniljsockret och limeskalet.
4. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje.
5. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.
6. Skär äpplerna i tunna klyftor. Stick ner dem tätt intill varandra på smeten.
7. Strö kardemumma blandat med sockret över äpplerna.
8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka: 30-35 minuter.
9. Smarr!
Provade baka denna kaka med en kompis för cirka 2 års sedan, och efter det har
den varit min favoritäppelkaka. Godast ljummen med en kula vaniljglass!
7 DECEMBER
2013-12-07 @ 09:27:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Cookies
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
4. Knåda försiktigt in grovt hackad choklad i degen (eller använd färdiga chips/pellets).
5. Rulla degen till små bollar och lägg dem med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper
och platta till dem lite.
6. Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna.
Salty Peanut Butter Frosting
- Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.
- Tillsätt kaffe och vispa frostingen krämig med elvisp.
- Rör ner hackade jordnötter.
- Lägg ihop kakorna till whoopies med frosting emellan.
Gjorde dessa förra julen. Då gjorde jag kakorna mindre så dom blev som små söta julgodisar.
Jag kan tycka dem blir lite för stora och mastiga om man gör dom för i vanlig storlek .Förutom
ingefära kan du tillsätta någon julig krydda som kanel eller kardemumma, så blir det änne mer
juligt.
6 DECEMBER
2013-12-06 @ 10:57:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()




Detta kanske inte är världens julrecept. Men när jag bakade dessa förra veckan var jag bara tvungen
att dela dem med er! Dom är to die for! Speciellt om du gillar choklad och kokos. Håller med om
mängden ingredienser inte passar för ett oväntat besök, men vill du lyxa till det så! Muffinsarna är
fantastiska som dom är om du inte hinner göra en glaze. Själva glazen/frostingen är de smartaste
frostingen hittils av Leila. Inte en florsockerfrosting som bara smakar socker. Väldigt lik nutella utom
själva nötsmaken, haha! Att pulsmixa är att du trycker på av/på knappen. Av, på, av, på tills den just
gått ihop. Inte längre för då skär den sig! Glazen ska bara gå ihop och sen skjuts in i kylen;)
BOUNTY CUPCAKES
12 medelstora muffins;
1 dl kokosflingor
75 g mörk choklad
2 st ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
3/4 dl kokosmjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 1/2 msk kakao
1 1/2 msk kallt kaffe
6 st bountystänger
Glaze/Frosting:
250 g mörk choklad
1 1/2 dl grädde
2 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
100 g philadelphiaost
Cupcakesen:
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den får lite färg. Hacka den mörka
chokladen grovt och smält den i ett vattenbad eller i mikron. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker
vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i kokosmjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda
vetemjöl, bakpulver och salt, sikta blandningen och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör ner smält
choklad, kokosflingor, kakao och kaffe i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll
formarna till 2/3 med smet. Halvera bountystängerna och stick ner en halva i varje muffins. Grädda
dem i mitten av ugnen i cirka 12-13 minuter. Låt svalna.
Glazen:
Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädde, honung och flingsalt och häll den över chokladen under
mixning. Tillsätt smör och philadelphiaost och ”pulsmixa”. Ställ i kylen tills den fått en ganska fast
konsistens som går att bre över cupcakesen. Garnera med kokos eller strössel.
5 DECEMBER
2013-12-05 @ 09:08:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Sticky Pecan Cupcakes
Pekanfyllning
- 75 g smör
- 3 msk honung
- ¾ dl farinsocker
- 3 dl pekannötter
Cupcakes
- 2 ekologiska ägg
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 75 g smör
- ½ dl mjölk
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- ½ tsk malen kanel
- ½ krm malen nejlika
- 1 nypa salt
- Smält smör till pensling
Pekanfyllningen
- Smält smör, honung och farinsocker i en kastrull under omrörning och låt koka ihop till en sirap under någon minut.
- Ta bort från värmen.
- Halvera pekannötterna på längden.
Cupcakesen
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, nejlika och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Placera ut stora muffinsformar i en muffinsplåt, och pensla dem lätt med smält smör.
- Häll knappt 1 msk av sirapen i formarna och fördela de strimlade pekannötterna däri.
- Fördela cupcakessmeten i formarna.
- Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna i några minuter och vänd sedan cupcakesen upp och ner och dra loss pappret.
Bild och recept från Leila.se
4 DECEMBER
2013-12-04 @ 10:56:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
3 DECEMBER
2013-12-03 @ 10:03:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt den svalna
något.
2. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den
smälta chokladen under lätt vispning.
3. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål.
4. Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig.
5. Forma degen till en rulle, plasta och låt vila i kylen några timmar.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Forma 18 bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt
med florsocker.
8. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter tills
ytan krackelerar.
2 DECEMBER
2013-12-02 @ 11:40:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Kanderade Äpplen
8 små röda äpplen
5 dl strösocker
2 dl vatten
250 gram glykos
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
2. Sjud tills det fått en ljus brun färg, ta då snabbt av kastrullen från värmen
och ställ den på en fuktig och kall handduk så att kokningen stannar av.
3. Sjud tills det fått en ljus brun färg, ta då snabbt av kastrullen från värmen
och ställ den på en fuktig och kall handduk så att kokningen stannar av.
4. Om du vill kan du även rulla dem i hackade pistagenötter, hasselnötter,
kokos eller behåll dem naturella som på bilden.
Tips!
Ärligt talat gör vi inte äpplena för att äta dem. Utan för att dom är så fina att ha i
tvrummet. Man ska aldrig röra i kastrullen när man kokar en karamell, för då
bildas sockerkristaller och karamellen blir grumlig. Socker blir otroligt varmt
när det kokar, var väldigt försiktig så att du inte bränner dig! Man måste vara
väldigt snabb att ta bort kastrullen ifrån värmen när karamellen ändrat färg till
gyllenbrun. Annars fortsätter den att koka och bränns vid, eftersom sockret blir
så hett. En bränd karamell är mörk i färgen och smakar bittert.
1 DECEMBER
2013-12-01 @ 10:13:00 | Permalink | Receptkalendern | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
1 recept varje dag ända fram till julafton! Vad sägs om det va? Jag har samlat mina 24 favoritjulrecept
som jag ska dela med er här på bloggen. Varför inte börja med pappas favorit? Denna börjar vi baka
redan i november till pappa på fars dag. Och som den mest erfarne domaren av mjukpepparkaka så
tipsar pappa att avnjuta kakan med ett stort glas mjölk.