24 DECEMBER

2 kransar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11–12 dl vetemjöl special
Fyllning
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11–12 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
200 g mandelmassa
2 mogna äpplen
Ägg till pensling
1 näve mandelspån
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
200 g mandelmassa
2 mogna äpplen
Ägg till pensling
1 näve mandelspån
Gör så här:
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är
fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken,
strösocker, salt, smör och ägg.
3.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en
smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek
i 45–60 minuter.
5. Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning.
6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30 x 20 cm,
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken,
strösocker, salt, smör och ägg.
3.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en
smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek
i 45–60 minuter.
5. Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning.
6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30 x 20 cm,
cirka 1/2 cm tjock.
7. Bred på fyllningen och strö över rivet äpple.
8. Rulla ihop degen till en tajt rulle.
9. Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
7. Bred på fyllningen och strö över rivet äpple.
8. Rulla ihop degen till en tajt rulle.
9. Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Eller på plåt med bakplåtspapper.
10. Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och
10. Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och
vik upp snitten åt vartannat håll.
11. Sätt ugnen på 175 grader.
12. Jäs kransarna under en bakduk i cirka 1 timme.
13. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
11. Sätt ugnen på 175 grader.
12. Jäs kransarna under en bakduk i cirka 1 timme.
13. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Kommentarer