24 DECEMBER

               
                2 kransar

                1 msk kardemummakärnor
                3 dl mjölk
                50 g färsk jäst
                1 1/2 dl strösocker
                1/2 tsk salt
                150 g mjukt smör
                1 ekologiskt ägg
                11–12 dl vetemjöl special

                 Fyllning
                  
                200 g mjukt smör
                1 dl råsocker
                1 msk malen kanel
                200 g mandelmassa
                2 mogna äpplen

                Ägg till pensling
               1 näve mandelspån
 
                Gör så här:

               1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är
                   fingerljummen, 37 grader.

               2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken,
                   strösocker, salt, smör och ägg.

               3.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en
                  smidig deg.

               4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek
                    i 45–60 minuter.

               5. Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning.

               6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30 x 20 cm,
                   cirka 1/2 cm tjock.

               7. Bred på fyllningen och strö över rivet äpple.

               8. Rulla ihop degen till en tajt rulle.

               9. Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
                   Eller på plåt med bakplåtspapper.

              10. Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och
                    vik upp snitten åt vartannat håll.

              11. Sätt ugnen på 175 grader.

              12. Jäs kransarna under en bakduk i cirka 1 timme.

              13. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
 

Kommentarer



Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Mail kanske?

Blogg?

Vad har du på hjärtat?