SCWEIZISK




Denna tårta är to-die-for! Vet inte hur många gånger jag har ätit den och hur många gånger den blivit en succé som efterrätt. Se bara för guds skull till att ingen äggula följer med i smeten. Om du vill kan du göra mindre maränger av smeten istället för en stor tårta, t ex portionssmå maränger så får gästerna ta en var (eller så käkar du upp alla själv, om du bakar till dig själv, vilket är nödvändigt att göra ibland, ni vet...)
- 7 äggvitor
- 5 dl strösocker
- 1 nypa salt
- 100 g mörk choklad 70 %
- 50 g mandelspån
- 3 dl vispgrädde
- 1 ask färska blåbär
- 1 ask färska hallon
- 1/2 ask jordgubbar
- 1 näve bigaråer
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
- Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
- Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
- Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
- Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
- Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt.
Kommentarer