8 DECEMBER

Äppelkaka med kardemumma och lime!
Cirka 8 bitar.
125 gram smör eller margarin(smält, avsvalnat)
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 lime, rivet skal
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
Fyllning och garnering:
3-4 medelstora äpplen
1 tsk malen kardemumma
1 msk strösocker
Gör så här:
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 lime, rivet skal
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
Fyllning och garnering:
3-4 medelstora äpplen
1 tsk malen kardemumma
1 msk strösocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en rund form med löstagbar kant med matfett.
3. Rör margarinet eller smöret med sockret, vaniljsockret och limeskalet.
4. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje.
5. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.
6. Skär äpplerna i tunna klyftor. Stick ner dem tätt intill varandra på smeten.
7. Strö kardemumma blandat med sockret över äpplerna.
8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka: 30-35 minuter.
9. Smarr!
2. Smörj en rund form med löstagbar kant med matfett.
3. Rör margarinet eller smöret med sockret, vaniljsockret och limeskalet.
4. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje.
5. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.
6. Skär äpplerna i tunna klyftor. Stick ner dem tätt intill varandra på smeten.
7. Strö kardemumma blandat med sockret över äpplerna.
8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka: 30-35 minuter.
9. Smarr!
Provade baka denna kaka med en kompis för cirka 2 års sedan, och efter det har
den varit min favoritäppelkaka. Godast ljummen med en kula vaniljglass!
Kommentarer