15 DECEMBER

Morotsbotten
150 g smör
3 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
250 g morötter
100 g valnötter
1 1/2 dl äppelmos
Cream cheesefrosting
100 g rumsvarmt osaltat smör
300 g philadelphiaost eller annan färskost
3 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Dekoration
100 g kokosflingor
ev. tygblommor
Gör så här:
Morotsbotten
1. Värm ugnen till 175°.
2. Smörj och mjöla två formar, 15 cm i diameter.
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker ljust och fluffigt. Blanda ner smör
och vaniljsocker och vispa lite till.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel och sikta sedan ner det i smeten.
Vispa tills smeten precis går ihop.
6. Skala och riv morötterna fint. Hacka nötterna. Vänd ner morötter, nötter och äppelmos
i smeten. Fördela smeten jämnt mellan bakformarna.
7. Grädda bottnarna i 40–45 minuter.
Cream cheesefrosting
1. Vispa smöret vitt. Tillsätt philadelphiaosten och vispa till en jämn och tjock smet.
2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ännu mer. Låt stå i kylen en stund
om frostingen är för lös.
Sätta ihop tårtan
1. Dela båda bottnarna på mitten så att du får fyra tunnare bottnar.
2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager
frosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den fjärde bottnen
överst med den skurna sidan ner.
3. Bred resten av frostingen över hela tårtan och strö sedan ut ett lager kokosflingor över
frostingen. Tryck eventuellt till lite med handflatan så att kokosen fastnar. Dekorera med
tygblommor eller något annat som du tycker är fint.