Blåbärsbullar

Supergoda, (som vanligt!) och blå om fingrarna blir man också, som ett litet plus;) Tog kort på dem och under har ni receptet.




Vetedegen:

1
msk
svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
9-10 dl vetemjöl special

Resten av ingredienserna:

100
g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 1 dl råsocker
3 3 dl frysta blåbär
2 2 msk florsocker
2 2 msk maizena
1 1 st ekologiskt ägg till pensling
50 50 g mandelspån

Gör så här:

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel.
2. Värm med mjölken (kardemummakärnorna) tills den är ljummen, 37 grader.
3. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt,
tärnat smör och ägg.
4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
5. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. 
6. Låt degen jäsa innan du fortsätter!
7. Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning.
8. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta,
cirka 0.5-1 centimeter tjock.
9. Bred över smörkrämen.
10. Blanda lätt tinade bär med florsocker och Maizena i en skål. Maizenan
tillsätts för att blåbären inte ska bli för vattniga.
11. Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle.
12. Skiva rullen i 3-4 centimeter breda skivor.
13. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
14. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft (om vanlig ugn används, 220 grader).
15. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
16. Pensla knutarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
17. Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.
18. Smarr!!

/Elin<3<3


Kommentarer



Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Mail kanske?

Blogg?

Vad har du på hjärtat?