À la Leila
Knäckig äppelkaka med råkräm
En supergod efterrätt! Kakan blir jätte knäckig och passar
till råkrämen som görs på ynka minuter!
Äppelkaka
11 st ekologiskt ägg
22 dl strösocker
11 tsk vatten
22 dl vetemjöl
11 tsk vaniljsocker
0.50.5 tsk bakpulver
100100 g smör, smält
4-54-5 st syrliga svenska äpplen
Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
Smör till formen
Råkräm, ca 8 portioner
11 st vaniljstång
33 st ekologiska äggulor
11 dl strösocker
66 dl vispgrädde
Gör så här:
Äppelkaka:
1. Rör samman ägg, strösocker och vatten.
2. Rör ner smält smör.
3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
5. Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).
Råkräm
7. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
8. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
9. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.
Recept: Leila Lindholm