Gâteau...

Hej, rubriken är skriven på franska eftersom jag
annars inte visste vad rubriken skulle tyda.
Men även om det är på franska måste det ju
betyda något. Gâteau på franska betyder:
tårta på svenska. Jag tänkte nämligen ge er
receptet på min tårta som jag bjöd på mitt
kalas. Ger ingen bild eftersom det är mycket
skrivande till receptet, så att inte inlägget
blir en meter lång. Tårtan är gjord på en
tigerkaksbotten med vaniljfyllning och en
chokladfyllning och en hallonröra som jag sedan
täcker med sockermassa (det är inte likadant som marsipan)

Recept:

Tårtbottnen: (man kan ha en köpt tårtbotten, men den här är så enkel att göra)
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl kokande vatten
2 tsk kakao

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda det båda mjölsorterna och bakpulvret i en skål.
3. Blanda sedan ner mjölblandningen och det kokande
vattnet i äggsmeten. Jag kokar vattnet i en tekokare,
vattnet sätter jag igång när jag börjar blanda mjölsorterna,
så att det är alldeles (ny) kokat.
4. Häll ungerfär 1/3 av smeten i en annan skål och tillsätt
där i kakaon.
5. Häll först hälften av den ljusa smeten i en rund form (ca 1 ½ liter)
som är smord med smör och är bröad med ströbröd. Häll sedan den
mörka smeten och till sist häller du i det sista av den ljusa smeten.
Ta en gaffel och dra i smeten så den får ett tigerrandigt
utseende.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka: 30 minuter.
7. Efter gräddning: låt kakan stå kvar i formen i 5 minuter
och stjälp sedan upp på galler. Skär inte kakan än nu när den
ska andvändas som tårtbotten.

Vanilj/chokladkrämen:
Denna kräm görs endast med vanilj men jag gör som med botten:
Jag delar på krämen och tillsätter kakao.

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk strösocker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång
1 tsk kakao

Gör så här:
1. Dela vaniljstången och skrapa ur stjärnorna och lägg
dom i en kastrull.
2. Häll i dom övriga ingredienserna i kastrullen och vispa ihop för
hand.
3. Låt sedan blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, ända tills
krämen tjocknar. Låt den inte koka upp eller brännas i botten!!!!
4. Låt svalna.
5. När den har svalnat, häll ungerfär lite mindre än 1/3 av krämen i
en annan skål och tillsätt kakaon där i.
6. Låt krämerna stå tills den ska andvändas (om det dröjer ett tag innan
krämen ska andvändas, ställ i kylen, men då måste den vara kall,
men täck krämerna med plastfolie så att det inte blir kylskåpssmak på
krämerna.

Hallonröra:
Det enklaste och godaste som finns i hallonvägar.

200 gram hallon (frysta eller färska)
1 dl florsocker

Gör så här:
1. Värm hallonen om dom är frysta, annars behövs det inte.
2. Tillsätt florsockret och mosa allt till en röra.
3. Täck med plastfolie och ställ i kylen tills andvändning.

Bygga upp tårtan:
Gör detta helst samma dag några timmar innan så att bottnarna får
suga in lite från krämerna och hallonröran.

Tårtbotten (i tre delar)
Hallonröran
Vaniljkrämen
Chokladkrämen
Hallonsylt
1 pkt Sockermassa (om du inte hittar det i affären eller inte har
det hemma går det bra med marsipan, jag själv köpte
Dr.Oetkers sockermassa som du kan finna troligtvis på ICA.)

Gör så här:
1. Skär tårtbottnen i tre jämna skivor.
2. Ta en sked och häll lite hallonröra i en cirkel i mitten
på den första bottnen. Det får inte täcka helt utan endast
väldigt lite i mitten.
3. Runt om häller du all vaniljkräm. Nu förstår nog du hur mycket
hallonröra som ska hällas som en cirkel i mitten på första bottnen.
4. Lägg på den andra bottnen och igen som en cirkel i mitten häller
du chokladkrämen. Runt om häller du resterande av hallonröran.
5. Lägg nu på den sista tårtbottnen. Ta nu lite hallonsylt och bred ut på
den högsta tårtbottnen. Det gör så att sockermassan inte glider runt på
tårtan.
6. Nu är det bara att börja med sockermassan. Kavla ut massan med
hjälp av florsoker så att den täcker hela tårtan. Täck tårtan och skär bort
överflödigt på kanterna. Exakt likadant gör du med marsipanen om du heller
andvänder det.
7. Dekorera tårtan med din fantasi. Om det är över sockermassa kan du göra
blommor och rosor som dekoration.

Hoppas du förstår receptet om du ska baka denna smarriga tårta.
Om du inte förstår eller har synpunkter: kommentera så kan jag
svara dig.

Ha det bra:)

Kommentarer



Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Mail kanske?

Blogg?

Vad har du på hjärtat?